Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Ο σημερινός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην άλλοτε συνοικία «Ρωμαιοπάζαρο» και στη θέση παλαιότερου ναού που σύμφωνα με τον Σεραφείμ Ξενόπουλο ανεγέρθηκε το 1814 και πυρπολήθηκε το Νοέμβριο του 1821, μαζί με άλλα κτίρια και ιερούς ναούς από τους Έλληνες πολιορκητές της πόλης οι οποίοι υποβοηθούμενοι από τη φωτιά απέφυγαν τους Τούρκους.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είχε δικό του εφημέριο και είχε στη δικαιοδοσία του 70 οικίες.

Ο Ιερός Ναός είχε και τρία (3) παρεκκλήσια τα οποία όμως δυστυχώς δεν μας σώζονται σήμερα:

1) Αγίου Γεωργίου Μπαχαρά. Η θέση του μας είναι άγνωστη. Κτίσθηκε το 1812 και πυρπολήθηκε και αυτός το 1821, ενώ πάνω στα ερείπιά του οικοδομήθηκε αλληλοδιδακτική σχολή.

2) Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Βρισκόταν στη σημερινή οδό Ψαρών, κοντά στη Λαϊκή Αγορά της Άρτας, όπου και σήμερα υπάρχει μικρό πετρόκτιστο εικονοστάσι. Κτίσθηκε το 1812 και πυρπολήθηκε και αυτό το 1821.

3) Αγίου Μηνά. Βρισκόταν στη γωνία Κοσμά Αιτωλού και Εθνικής Αντιστάσεως στην παλιά Ψαραγορά (Ψαροπλιά). Η ημερομηνία ανοικοδόμησής του μας είναι άγνωστη, γνωρίζουμε όμως ότι κάηκε το 1845 και οικοδομήθηκε αργότερα «Ελληνική Σχολή». Σήμερα υπάρχει στη θέση του ναού πετρόκτιστο εικονοστάσι.

Ο παλαιός ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου γκρεμίστηκε το 1938 για να κτιστεί ο σημερινός ιερός ναός.

Copyright ©
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Άρτας