• Αρχική
  • Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης
Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης

Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται σε κεντρική συνοικία, πίσω από την πλατεία Κακκαβά και δίπλα ακριβώς από το μικρό αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας. Πρόκειται για μεγάλο μονόχωρο πέτρινο ναό, κτίσμα του 1871-72.

Σύμφωνα με τον Σεραφείμ το Βυζάντιο ο ναός κτίσθηκε στη θέση προϋπάρχοντος παλαιού ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος μέχρι τον 18ο αιώνα αποτελούσε, μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Η συνοικία που βρίσκεται ο ναός επί Τουρκοκρατίας λεγόταν "συνοικία Πλατάνου" και εξυπηρετούντο οι ενορίτες από τον ιερέα της Αγίας Θεοδώρας. Το 1871- 72 με πρωτεργάτη τον ενορίτη Ιωάννη Μπαλτά θεμελιώθηκε εκ βάθρων ο μεγαλοπρεπής ναός των Αγίων Ισαποστόλων κατ' απαίτηση των ενοριτών. Κατά την ανέγερση του ναού στα θεμέλια του ναού βρέθηκαν λείψανα μεγαλοπρεπούς μεγάρου. Η ενορία αυτή την εποχή του Σεραφείμ του Βυζαντίου είχε 35- 40 οικογένειες.

Άξιο ιδιαιτέρας μνείας αποτελεί το ψηλό ξυλόγλυπτο τέμπλο, μπαρόκ τεχνοτροπίας καθώς και οι φορητές εικόνες λαϊκής τέχνης του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνος. Ίδιας τεχνοτροπίας είναι και ο Δεσποτικός Θρόνος. Παλαιότερα σωζόταν και υπερώο (γυναικωνίτης), το οποίο δυστυχώς αφαιρέθηκε τη δεκαετία του '50.

Copyright ©
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Άρτας