15.08.2017

Πανήγυρις Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού Της Του Θεού Σοφίας Άρτης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στον παλαιό μητροπολιτικό ναό της του Θεού Σοφίας Αρτης.

Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Στην μεγάλη φορητή λατρευτική εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας με ασημένια επένδυση (19ου αιώνα) υπάρχει η επιγραφή-προσωνυμία της Παναγίας «Η Αγία Σοφία». Επίσης εδώ εορτάζονται και τιμούνται την Κυριακή των Μυροφόρων, οι δύο τοπικοί Άγιοι και Αυτάδελφοι Θεοχάρης και Απόστολος, ενώ ο τάφος του Αποστόλου βρίσκεται ΒΔ της ανατολικής πλευράς του ναού, όπισθεν του Ιερού Βήματος, αλλά δυστυχώς δεν σώζεται σήμερα.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας κτίσθηκε, σύμφωνα με λιθανάγλυφη επιγραφή, το 1812 και μετά την μερική καταστροφή του κατά την πυρπόληση της πόλης στην επανάσταση του 1821, ανακαινίστηκε το 1829 και αποτελούσε μέχρι τη δεκαετία του 1960 το μητροπολιτικό ναό της πόλεως. Σε αυτόν τον ναό ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ Τίκας έκανε τις χοροστασίες του ως Μητροπολίτης Άρτης 1948-1958.

Πρόκειται για μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με ισοϋψή κλίτη, που χωρίζονται με πετρόκτιστους κίονες που φέρουν έξεργα γύψινα κιονόκρανα πάνω στα οποία στηρίζονται τα τόξα των κιονοστοιχιών. Εσωτερικά καλύπτεται μερικώς από τοιχογραφίες του 19ου αιώνα με την ιδιοτυπία ότι, οι μεμονωμένοι άγιοι και οι παραστάσεις του εικονογραφικού προγράμματος περικλείονται μέσα σε έξεργα γύψινα πλαίσια φυτικού μοτίβου.

Το σημαντικότερο και σπουδαιότερο στοιχείο του ναού αποτελεί το μεγάλο ξυλόγλυπτο τέμπλο με ολόγλυφο σκάλισμα (τρυπητό στον αέρα) το οποίο πέρα από τα φυτικά και ζωικά μοτίβα φέρει ολόγλυφες παραστάσεις της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα ξυλογλυπτικής στην Ελλάδα των μέσων του 19ου αιώνα (1853). Της ίδιας εποχής και τεχνοτροπίας είναι ο Δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας. Κατασκευάστηκε « Διά συνδρομής και δαπάνης των ευσεβών και φιλοχρίστων χριστιανών 1853 Επιστασία Μεθοδίου ιερομονάχου, δια χειρός Σύμου Μαργαρίτου Σιοναδίτου, όπως φαίνεται από την ευδιάκριτη πλέον επιγραφή.

Στο τέμπλο σώζονται οι μεγάλες δεσποτικές εικόνες και οι μικρότερες εικόνες της πάνω ζώνης του δωδεκαόρτου που αποτελούν ωραία δείγματα εικονογραφίας του 19ου αιώνα.

Σήμερα έγινε μερική συντήρηση του τέμπλου καθώς χρήζει περαιτέρω επεμβάσεως για την αντικατάσταση τμημάτων του. Η αγία τράπεζα διασώζει το ξύλινο κιβώριό της, το μοναδικό στην πόλη της Άρτας το οποίο είναι και αυτό στο στάδιο συντήρησής του).

Αντικαταστάθηκε η στέγη του ναού που λόγω της πολυκαιρίας είχε υποστεί σημαντικές φθορές και αυτή τη στιγμή ο ναός βρίσκεται σε φάση γενικότερης συντήρησής του.

Τοποθετήθηκε η ξύλινη οροφή του μεσαίου κλίτους του ναού και επανατοποθετήθηκαν ύστερα από ολική συντήρηση οι παλαιοί γυάλινοι πολυέλαιοι.

Ιδιαίτερης ομορφιάς και αξίας είναι και το λιθόκτιστο καμπαναριό που σώζεται σε άριστη κατάσταση στον προαύλιο χώρο δυτικά του ναού.

Την παραμονή της εορτής εψάλλη ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός και την κυριόνυμο ημέρα ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή πολλών πιστών.

Κυριακή
7
Μαρτίου
Κυριακή της Απόκρεω, Αγαθοδώρου και Ελπιδίου
Copyright ©
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Άρτας