Ο Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Άρτα
20.05.2019

Ο Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Άρτα

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Άρτα βρίσκεται σε κεντρική συνοικία, πίσω από την πλατεία Κακκαβά και δίπλα ακριβώς από το μικρό αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας. Πρόκειται για μεγάλο μονόχωρο πέτρινο ναό, κτίσμα του 1872.

Σύμφωνα με τον Σεραφείμ το Βυζάντιο ο ναός κτίσθηκε στη θέση προϋπάρχοντος παλαιού ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος μέχρι τον 18ο αιώνα αποτελούσε, μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Η συνοικία που βρίσκεται ο ναός επί Τουρκοκρατίας λεγόταν "συνοικία Πλατάνου" και εξυπηρετούντο οι ενορίτες από τον ιερέα της Αγίας Θεοδώρας.

Το 1871- 72 με πρωτεργάτη τον ενορίτη Ιωάννη Μπαλτά θεμελιώθηκε εκ βάθρων ο μεγαλοπρεπής ναός των Αγίων Ισαποστόλων κατ' απαίτηση των ενοριτών. Κατά την ανέγερση του ναού στα θεμέλια του ναού βρέθηκαν λείψανα μεγαλοπρεπούς μεγάρου. Η ενορία αυτή την εποχή του Σεραφείμ του Βυζαντίου είχε 35- 40 οικογένειες.

Άξιο ιδιαιτέρας μνείας αποτελεί το ψηλό ξυλόγλυπτο τέμπλο, μπαρόκ τεχνοτροπίας καθώς και οι φορητές εικόνες λαϊκής τέχνης του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνος. Ίδιας τεχνοτροπίας είναι και ο Δεσποτικός Θρόνος. Παλαιότερα σωζόταν και υπερώο (γυναικωνίτης), το οποίο δυστυχώς αφαιρέθηκε τη δεκαετία του '50, διότι ο ναός στην περίοδο της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος τροφίμων.

Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαίου 2019 το απόγευμα εψάλλει ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία πλήθους πιστών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Ντούβαλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην βιοτή του Αγίου Κωνσταντίνου.

Αύριο το πρωί θα ψάλλει ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου.

Πηγή/Φωτό www.despotato.eu

Παρασκευή
5
Μαρτίου
Κόνωνος του κηπουρού και Ευλαμπίου μαρτύρων, Αρχελάου, Ιωάννου, Μάρκου οσίου
Copyright ©
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Άρτας