20.04.2015

Εορτή Αγίων Αποστόλου & Θεοχάρους των Αυταδέλφων

Με λαμπρότητα θα εορτασθεί η μνήμη των τοπικών Αγίων Αποστόλου και Θεοχάρους των Αυταδέλφων την Κυριακή των Μυροφόρων στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Οι Άγιοι Αυτάδελφοι, έζησαν Οσιακή ζωή τα δύσκολα χρόνια στην Τουρκοκρατούμενη Άρτα, έχοντας ως οδηγό και καθοδηγητή στα πρώτα τους χρόνια τον Ιερέα πατέρα τους Γεώργιο Ντούια, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Άρτας. Εκεί μέσα στον ιστορικό Ναό γαλουχήθηκαν στην Ορθόδοξη πίστη  και κατόπιν έγιναν οι ίδιοι διδάσκαλοι του υπόδουλου γένους και των παιδιών της Άρτας, οργανώνοντας Σχολεία τόσο στην Αγιά Σοφιά όσο και στο παρεκκλήσιο της Κασσοπίτρας στο οποίο μάλιστα εμαθήτευσε και ο μετέπειτα Φιλικός Νικόλαος Σκουφάς. Αξιόλογη ήταν και η  φιλανθρωπική τους δράση, ζώντας οι ίδιοι λιτά και προσφέροντας τα υπάρχοντά τους στους φτωχούς της πόλης. Αυτό άλλωστε τους καταξίωσε στη συνείδηση του Αρτινού λαού ως Αγίους. Ο Άγιος Θεοχάρης Κοιμήθηκε στις 22 Μαρτίου 1828 ημέρα Μεγάλη Παρασκευή και ετάφη στο Κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων και ο Άγιος Απόστολος δέκα επτά χρόνια μετά (άγνωστη η ακριβής ημερομηνία) και ετάφη όπισθεν του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας. Η μνήμη τους έχει ορισθή να τιμάται την Τετάρτη της Διακαινησίμου, ενώ τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια μεταφέρθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων.

Φέτος λοιπόν το Σάββατο το απόγευμα και ώρα 7 Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου θα τελεσθή ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια εν πομπή θα μεταφερθεί η Εικόνα των Αγίων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου την Κυριακή των Μυροφόρων το πρωί θα τελεσθούν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας.

Κυριακή
7
Μαρτίου
Κυριακή της Απόκρεω, Αγαθοδώρου και Ελπιδίου
Copyright ©
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Άρτας