16.08.2016

«….Μετέστης προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής..»

Η Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου, ένα από τα κορυφαία θεολογικά γεγονότα δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να προσεγγίσουμε την παναγία μορφή της, αλλά και να δρέψουμε τους καρπούς της ολοζώντανης παρουσίας της στην πορεία της ζωής μας.

Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την «Κυρία των Αγγέλων», της Προστάτιδος του Έθνους μας, την Παναγία.

Στην Άρτα επίκεντρο ο  πρώην Ιερός  Μητροπολιτικός Ναός Της του Θεού Σοφίας ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Την παραμονή της εορτής εψάλλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε  λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας  «Η ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑ», την οποία συνόδευσαν πλήθος πιστού λαού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 2η φορά που η εικόνα λιτανεύεται στους δρόμους της πόλης της Άρτας, καθώς η 1η ήταν μετά τον πόλεμο κατόπιν επιθυμίας του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου και του λαού της Άρτας για να εκφράσουν την ευχαριστία τους προς την Υπέρμαχο Στρατηγό. Από την συγκεκριμένη λιτάνευση είναι και η σπάνια φωτογραφία.

FB IMG 1471099028094

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ

Εικονογραφικά η Θεοτόκος ακολουθεί τον τύπο της Παναγίας του «Άξιον εστί», του Πρωτάτου, στο Άγιον Όρος. Η Παναγία παρουσιάζεται δεξιοκρατούσα με το κεφάλι της να γέρνει προς το Χριστό ενώ στρέφει το βλέμμα της στο θεατή. Ο Χριστός ευλογεί με το δεξί του χέρι, ενώ με το αριστερό κρατά το μαφόριο της μητέρας του. Τα πόδια του αποδίδονται σε μια ζωηρή κίνηση. Μέσα σε δύο χρυσά μπαρόκ πλαίσια διαβάζουμε: «ΜΡ - ΘΟΥ» και «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ενώ στο πάνω μέρος της εικόνας δύο άγγελοι κρατούν ταινία με απόσπασμα απ’ τον Ακάθιστο Ύμνο.

Δυστυχώς η επιγραφή του αγιογράφου και του αφιερωτή στο κάτω μέρος έχει καταστραφεί και διακρίνεται ελάχιστα η χρονολογία «18[;]». Η εικόνα φέρει και αργυρή επένδυση κατασκευασμένη το 1873, από τον Καλαρρυτινό αργυροχόο Κ. Ζάγκλη, σύμφωνα με την επιγραφή της.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε η ακολουθία του όρθρου μετά της Θείας Λειτουργίας.

Κυριακή
28
Φεβρουαρίου
Κυριακή του Ασώτου, Βασιλείου ομολογητού, Προτερίου, Νέστορος μάρτυρος
Copyright ©
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Άρτας