25.02.2017

'Έφυγε' ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Σπύρος Υφαντής

Την Παρασκευή 24/2/2017 εκοιμήθη εν Κυρίω ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Σπυρίδων Υφαντής. Ο εκλιπών Άρχων Υμνωδός διετέλεσε Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου το διάστημα 1997-1998, καθώς και Διευθυντής και Δάσκαλος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης το διάστημα 1997-1999.

Η προσφορά του στη Βυζαντινή Μουσική ανεκτίμητη και η παρακαταθήκη που άφησε σε όποιο αναλόγιο και αν βρέθηκε είναι δυσαναπλήρωτη.
Εκ μέρους όλων των ενοριτών θερμά συλληπητήρια στους οικείους του.

Αιωνία του η μνήμη.

Βιογραφικό του εκλιπόντος Άρχοντος Υμνωδού Σπυρίδωνος Υφαντή

Ο Σπυρίδων Υφαντής γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νεοχωράκι του Δήμου Πέτα Άρτας τον Απρίλιο του 1937, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Αρρένων στην Άρτα.
Το 1958 άρχισε τις σπουδές του στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και τον Ιούλιο του 1960 απεφοίτησε.
Στις 20 Νοεμβρίου του 1964, διορίστηκε διδάσκαλος στο Χαλίκιον Σιβίστης στην Ευρυτανία και στη συνεχεία σε διάφορα σχολεία στην Άρτα, την Αθήνα, την Αιτωλοακαρνανία, το Αίγιο και τέλος τα Ιωάννινα.
Ο εκκλησιαστικός πόθος για τη Βυζαντινή μουσική άρχισε για τον Σπύρο Υφαντή σε πολύ μικρή ηλικία. Η αγάπη και η δίψα για την εκμάθηση Βυζαντινής Μουσικής άναψε μέσα του και προσπαθούσε ρωτώντας, διαβάζοντας ό,τι έπεφτε στα χέρια του, ακούγοντας, διερευνώντας και αντιγράφοντας ό,τι εύρισκε.
Υπηρέτησε τα αναλόγια των κάτωθι Ιερών Ναών:
1. Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως Αθηνών (1967-72)
2. Άγιο Σώστη Αθηνών (1972-74).
3. Αγία Τριάδα Παναιτωλίου Αγρινίου (1975-76).
4. Άγιο Γεώργιο Ματαράγκας Αγρινίου (1976-1985).
5. Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης Αιγίου (1985-1990).
6. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Άρτης (1997-1998)
7. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων (1998-2015).
Ο αγώνας του ήταν μεγάλος, μα η αγάπη του για το Χριστό και τη Μουσική ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, των Ιερών Μητροπόλεων στο Αίγιο, την Άρτα και τα Ιωάννινα.
Η ύψιστη αναγνώριση του έργου του και της προσφοράς του ήρθε το Νοέμβριο του 2004, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απονείμει το Οφίκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας (Μ.τ.Χ.Ε.).
Πολλοί σημερινοί πρωτοψάλτες και λαμπαδάριοι υπήρξαν μαθητές του, όχι μόνο στα Ιωάννινα και την Άρτα, αλλά και όλες τις περιοχές από τις οποίες πέρασε και δίδαξε.

(Ακολουθεί Ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΤΗΣ
ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡΤΗΣ
 
Αριθμ. Πράξεως 3

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εν Άρτη σήμερον τη 24η Φεβρουαρίου 2017, ημέραν Παρασκευήν και ώραν 6ην απογευματινήν, επί τη αγγελία της εις Κύριον εκδημίας του Σπυρίδωνος Δαμ. Υφαντή Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πρώην Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Άρτης, συνήλθεν εκτάκτως εις το γραφείον του Ιερού Ναού, εις συνεδρίασιν το εκκλησιαστικόν συμβούλιον της ενορίας και ομοφώνως αποφάσισε τα κάτωθι:
 
1. Όπως εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια, εις τους οικείους του εκλιπόντος και τους πολυαρίθμους μαθητάς του.
2. Εκπροσωπηθεί κατά την εξόδιο ακολουθία από τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τους Ιεροψάλτας του Ιερού Ναού.
3. Ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας.
4. Την τέλεση επιμνημοσύνου δεήσεως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
5. Την εγγραφή του εκλιπόντος εις το Δίπτυχον μνημονεύσεως, εις την Προσκομιδήν κάθε Θείας Λειτουργίας, ως διατελέσας Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού.
 
Εφ’ ω συνετάγη το παρόν και  υπογράφεται ως έπεται:
 
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ  
Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος   Κων/νος Πλακιάς
 
ΤΑ ΜΕΛΗ
Βασίλειος Κορμέτζας
Αριστείδης Αναγνωστόπουλος 
Δημήτριος Σιμόπουλος
Κων/νος Μεντζελόπουλος
Σάββατο
27
Φεβρουαρίου
Προκοπίου ομολογητού του Δεκαπολίτου, Γελασίου
Copyright ©
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Άρτας